Hvordan leger man med grapat mandalas? september 4, 2023 – Posted i: Open ended legetøj – Tags: , , , , , ,

Mandalas er en del af det open ended legeunivers, der kaldes ’løse dele’. ’Løse dele’ kan være alt fra sten, små klodser, mønter, mandalas og alle andre små ting, der ikke har én funktion, og derfor kan leges med på mange forskellige måder. De kan bruges i sanselege, rollelege, omsorgslege, konstruktionslege og kreative lege. Børn kan bygge små verdener med dem, og de løse dele fra Grapat kan også bruges som genstande i en leg med fx modellervoks, kinetisk sand og andre sansebaser.

Det er ikke altid nødvendigt for dig som voksen at lege med, før dit barn kommer godt i gang med at lege med Grapat mandalas. Det kan dog være en hjælp for barnet at få inspiration til forskellige måder at bruge mandalas på i lege – og så er det bare rigtigt hyggeligt sådan at lege sammen.

Læs med her for at få masser af inspiration til at komme godt i gang med at lege med Grapat Mandalas.

Grapat mandalas – slik eller kagepynt?

leg med mandalas

De ligner næsten slik, de smukke Grapat mandalas, når de ligger på et fad eller i en bakke. De kan farvesorteres og have ét udtryk – eller de kan blandes sammen og have alle regnbuens farver på én og samme tid. Når du rører ved dem, er overfladen glat og lækker, og de indbyder til at blive kørt rundt i hånden igen og igen. Men er dét at lege?

Ja, det er det faktisk. Dét er også sanseleg, fordi det alt sammen er en del af den vidunderlige sanseoplevelse, det er at lege med open ended legetøj. Derfor kan det også være, du vil opleve at dit barn faktisk bruger det første stykke tid med jeres mandalas på at undersøge og sortere dem.

På billedet oven for bruges mandalas som dekoration på en smuk lagkage. Lagkagen er lavet af Grimms regnbue og tilhørende plader. 

Gør tegninger levende med Grapat Mandalas

En simpel aktivitet

Der får dit barn godt i gang med at lege med mandalas er at gøre tegninger ’levende’ med Grapat mandalas. Det kan næsten føles som om, tegningen rejser sig fra papiret og får en ekstra legedimension.

Du kan starte med en helt simpel tegning, som fx her, hvor der er tegnet en mark med blomster uden blade og hoveder. Du kan tape flere stykker papir sammen, hvis du ønsker en større tegning, så dit barn kan lave et landskab eller bruge længere tid på legen, fordi der kan være flere mandalas.

Når dit barn tilføjer de smukke farvestrålende mandalas, bringes tegningen pludselig til live. Det er ren lege-magi!

Tegninger kan også gøres levende ved at blive farvelagt af mandalas. Som fx billedet med giraffen, hvor hele motivet på tegningen er tegnet færdig, og barnet kan bruge mandalas til at give motivet farver.

Byg små verdener med Grapat Mandalas som farverige detaljer

Konstruktionsleg og det at skabe små verdener er lege, mange børn synes er sjovt. Men kan man det med Grapat Mandalas? Ja, de er faktisk med til at bringe en lille verden til live, og hæve den op fra gulvet, fordi de tilføjer en masse hyggelige nuancer og detaljer. 

De farverige løse dele kan fungere som blomster på en efterårsmark, som i legen her oven for. Eller de kan være iskrystaller rundt om en sø, små åkander eller svampe langs asfaltvejen i en lille by, som nederst.

Lav farvestrålende mandalas-mønstre med de løse dele fra Grapat

Endelig kan de løse dele fra Grapat bruges til at lave
smukke mandalas-mønstre, som vi kender dem fra malebøger og spirituelle seancer. En mandala anses som et symbol for universet og kosmos af mange Buddister og Hinduister. Ordet ’mandala’ betyder ’cirkel’ på det oldindiske
sprog ’sanskrit’.

Og der er da også noget beroligende over at koncentrere sig om at få de små farverige genstande i forskellige former til at samle sig om at danne et unikt billede. En leg, der får både børn og voksne helt ned i gear, koncentration og fred.

Se fx neden for, hvor et udvalg af de fine Grapat Mandalas har dannet en blomst. 

Når I laver mandalas sammen, behøves de ikke være symmetriske former. I kan også skabe figurer og dyr, fx ugler, potteplanter, sol, regnbuer og meget andet af de løse dele fra Grapat.

Eller
måske motiver forbundet med højtiderne, som disse fine jule-billeder

Hvad får børn ud af at lege med Grapat mandalas?

Listen over de gode ting, der kommer ud af at lege med Grapat mandalas, er lang. Blandt andet styrker open ended leg med løse dele, som fx mandalas:

 • Kreativitet
 • Evnen til at finde på – og videreudvikle på lege
 •  Finmotorik
 • Problemløsning
 • Evnen til at kunne tælle
 • Evnen til at skabe former, mønstre og strukturer
 • Koncentration, nærvær og følelsen af ro
 • Bevidsthed om farver og design
 • Leg internt i familien
 • Forståelsen af at der ikke er en rigtig/forkert måde at lege på, og at alle kan være med i en leg, uanset alder
 • … og meget mere!

Forfatteren bag indlægget

Hej! Dette indlæg er skrevet af mig på billedet. Jeg hedder Mie Storm, og er fast skribent hos FriTrolderi. Jeg er uddannet filosof, og er gennem årene blevet lege- og læringsnørd, mens jeg har fordybet mig i børns udvikling og tilknytning.

Du kan læse flere gæsteindlæg af mig her på bloggen, blandt andet dette om hvordan du kan lege med Grapat Mandalas. Har du lyst til mere inspiration til leg og læring med dine børn, kan du finde mig på instagram lige her.

Rigtig god legelyst!

Følg med på Instagram for mere inspiration

Forfatteren bag indlægget