3 gode råd: Hvordan starter du din samling af open ended legetøj? september 4, 2023 – Posted i: Open ended legetøj – Tags: , , ,

Hvis open ended legetøj er nyt for dig, kan det være overvældende at browse igennem de mange billeder på Instagram, Pinterest og Facebook. Der er så meget smukt open ended legetøj, og oven i det, er meget af det ikke billigt. Det er der en helt særlig grund til; nemlig at legetøjet for det meste er bæredygtigt fremstillet, håndlavet og i god kvalitet.

For at hjælpe dig med at finde ud af, hvordan du skal starte din samling af open ended legetøj, får du her 3 gode råd, du kan fokusere på, når du starter din samling op.

Råd #1: Fokusér på legeværdi snarere end nyhedsværdi

Open ended legetøj kan virke dyrt ved første øjekast, men hvis din mission er at skabe en samling, der faktisk bliver leget med, så lad endelig være med kun at købe det billigste legetøj – det er ikke nødvendigvis det, I vil få mest glæde af. Vores bedste råd for at få værdi af din samlede investering i en samling af open ended legetøj, er at fokusere på det legetøj, der rent faktisk passer ind hjemme hos jer.

Derfor er det en god idé at starte med at reflektere over dit barns interesser, når du skal begynde din samling. Hvorfor? Fordi så bliver det leget med igen og igen – og så er din samling af open ended legetøj pengene værd.

Legetøj med høj nyhedsværdi kan vække stor begejstring hos dit barn nu og her. Det kan fx være plastikfigurer med en tegnefilmsfigur, dit barn godt kan lide. Og selvom det sagtens kan være, dit barn vil lege med en sådan figur, er det desværre også sådan at jo mere defineret i funktion, et legetøj er, jo hurtigere vil legetøjet ofte miste det spændende element for barnet – og så er legeværdien af legetøjet lav.

Open-ended legetøj – Høj legeværdi

Med open ended legetøj er legeværdien ofte høj, fordi legetøjet netop er lavt defineret i funktion – det er derfor, det kaldes ’open ended’. Legetøjet kan indgå i mange lege – på mange forskellige måder. Desuden er det ofte sådan med open ended legetøj at den høje æstetik i legetøjet gør at det får lov at stå mere fremme, fordi det ikke ’generer’ øjet hos de voksne, på samme måder som bunker af tegnefilmsfigurer i plastik fx kan gøre.

Et vigtigt element, når du starter din samling op, er derfor at vurdere i hvor høj grad, et open ended legetøj ligger op til at et barn skal bruge sin fantasi, til at få gang i – og holde legen i gang. Jo mere, barnets fantasi aktiveres, jo højere legeværdi har legetøjet. Et barn vil have mere tilbøjelighed til at gøre sig umage med at få gang i en god leg, hvis det tilgængelige legetøj støtter op om barnets interesser.

Men hvordan ved du så, hvilke stykker open ended legetøj, du kan købe, for at støtte op om dit barns specifikke interesse? Det giver vi dig bud på neden for!

Råd #2: Vælg open ended legetøj ud fra dit barns interesser

Du kan starte med at undersøge hvor du skal begynde din samling af open ended legetøj, ved at dele legetøjet op i de her fire overordnede kategorier:

 1. Konstruktion
 2. Løse dele
 3. Dele til små verdener
 4. Figurer

Konstruktion

Har du fx et barn, der elsker at bygge ting, men ikke går så meget op i at dimse med dekorative detaljer, vil det give mening for dig at fokusere mest på den første kategori, nemlig ’konstruktion’.

Her får du 3 gode bud på hvilke typer open ended legetøj, du kan starte ud med, hvis dit barn elsker konstruktionsleg:

 1. Connetix tiles giver uendelige konstruktionsmuligheder, er slidstærke og sjove at lege med.
 2. Grimms regnbue + halvcirkelplader kan bygges til tårne, broer, vipper og meget mere.
 3. Grimms stor stepped pyramide er en fantastisk basis at have, når der skal bygges, fordi den indeholder mange solide klodser i flere forskellige størrelser.

Løse dele

Har du et barn, der elsker at dimse med ting, dekorere,
skabe mønstre, eller lege omsorgslege, som at lave mad, lege læge eller lignende, er løse dele en god kategori at starte med, når du skal starte din samling af open ended legetøj.

Her får du 3 gode bud på hvilke typer open ended legetøj, du
kan starte ud med, hvis dit barn elsker kreative dimselege og omsorgslege:

 1. Grapat Mandalas er det ultimative open ended
  legetøj inden for kategorien ’løse dele’. Har du brug for inspiration til hvordan I kan lege med Grapat Mandalas, kan du læse vores indlæg her.
 2. Lucent Cubes og diamanter fra Bauspiel er
  smukke, transparante open ended løse dele, som kan fungere som alt fra skatte til udsmykning og mad.
 3. ’Lola’-sættet fra Grapat indbyder til al slags
  leg med ’løse dele’, og indeholder også små menneske-figurer. En rigtig god starter inden for ’løse dele’.

Vær opmærksom på at flere løse dele udgør kvælningsrisiko,
så har du små børn eller børn, der har tendens til at komme ting i munden, er leg med løse dele en sjov superviseret aktivitet. 

Dele til små verdener

Har du et barn, der elsker at skabe små verdener, som fx byer, zoologiske haver, stranden, dino-parker eller andet, er kategorien ’dele til små verdener’ et godt sted at starte, når du skal starte din samling af open ended legetøj.

Her får du 3 gode bud på hvilke typer open ended legetøj, du kan starte ud med, hvis dit barn elsker at skabe små verdener:

 1. Træer fra Bumbu Toys hæver en lille verden op fra gulvet, og skaber med det samme stemning og udtryk i dit barns kreative byggeri.
 2. Vejbaner i gummi fra WayToPlay er fleksible, og kan sno sig ind imellem bakker, skove og søer i dit barns verdensbyggeri.
 3. Sarahs silks kan fungere som skovbund, havoverflade eller omridset af en solnedgang eller blomstereng. 

Figurer

Har du et barn, der elsker lege, hvor der indgår mennesker
og dyr, er kategorien ’figurer’ et godt sted at starte, når du skal starte din
samling af open ended legetøj.

Her får du 3 gode bud på hvilke typer open ended legetøj, du
kan starte ud med, hvis dit barn elsker lege med mennesker og dyr:

 1. Dyr fra Bumbu er æstetisk behagelige,
  detaljerede og fås i små familier med tilhørende naturlige habitater, som fx
  søer, træer og andet.
 2. ’Together’-sættet fra Grapat er en god starter,
  fordi den indeholde voksne og børn i alle former og farver.
 3. Fancy Nins fra Grapat er sjove små mennesker,
  som barnet kan lege med udtrykket af, fordi hattene kan skiftes mellem
  figurerne.

Råd #3: Overvej hvad dit formål med at starte en samling af open ended legetøj er

Overvej disse to spørgsmål:

1.       Ønsker du hovedsageligt en samling open ended legetøj, som et supplement til det legetøj, I allerede har?

Eller

2.       Ønsker du mere eller mindre at erstatte den samling legetøj, I har, med open ended legetøj?

Hvis du ønsker at din samling open ended legetøj skal fungere som et supplement til det legetøj, I allerede har, kan det være hjælpsomt at gennemgå dét legetøj. Sortér i bunker af hvad, der skal beholdes, og hvad, der skal videre. På den måde skaber du plads – og lyst til at tilføje nyt og spændende legetøj til samlingen.

Ønsker du mere eller mindre at erstatte jeres eksisterende samling legetøj, der måske er closed ended, er det også en god idé at gennemgå det først. Sortér i bunker som før, og når du har den bunke, du vurderer, dit barn helst vil beholde og leger mest med, kan du ud fra den få en ret god fornemmelse af dit barns interesser. Det kan hjælpe dig, når du skal starte din samling open ended legetøj ud fra dit barns interesser, som vi talte om i råd #2..

Hej! Dette indlæg er skrevet af mig på billedet. Jeg hedder Mie Storm, og er fast skribent hos FriTrolderi. Jeg er uddannet filosof, og er gennem årene blevet lege- og læringsnørd, mens jeg har fordybet mig i børns udvikling og tilknytning.

Du kan læse flere gæsteindlæg af mig her på bloggen, blandt andet dette om hvordan du kan lege med Grapat Mandalas. Har du lyst til mere inspiration til leg og læring med dine børn, kan du finde mig på instagram lige her.

Rigtig god legelyst!

Følg med på Instagram for mere inspiration